logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2012 > UFO-Mail nr. 149

UFO-Mail nr. 149
24. august 2012


Rislamper, balloner
eller noget helt andet?

SUFOI får til stadighed indberetninger om mystiske objekter på himlen. Mange drejer sig om de vældigt populære rislamper eller om små varmluftballoner, som under de rette forhold kan se særdeles mystiske ud. Andre observationer er noget vanskeligere at give et bud på. Nogle indberetninger er ledsaget af få liniers tekst, andre er mere detaljeret og malende beskrevet. Af gode grunde har vi langtfra en forklaring på alle observationer, men af og til giver vi et bud. Her er de nævnte varmluftballoner i klart overtal.

Indberetningerne er et vigtigt værktøj i bestræbelserne på at forstå ufofænomenet. Indberetningerne giver os mulighed for at afstemme tidspunkter og steder for observationerne og hjælper os med at give et bud på det observerede. Af og til kontakter vi observatøren for at få yderligere informationer, eller simpelthen for at få ryddet misforståelser af vejen.

I det følgende eksempel var observatørens første indberetning via SUFOI's hjemmeside ufo.dk meget detaljeret. Vi synes at observationen lød så tilpas spændende, at der var grund til at kontakte observatøren, der venligt og beredvilligt og i detaljer supplerede sin interessante beskrivelse. Herunder ses den oprindelige indberetning:


Og her følger observatørens udvidede observationsberetning:

Lørdag d. 14. juli var jeg, min bror og hans kone taget over til Viften ved Rødovre Rådhus for at opleve et cubansk band spille i forbindelse med Copenhagen Jazz. Efter koncerten gik vi hjem i et lunt vejr, lidt overskyet, men ingen vind. Det vi normalt kalder 0-2 meter i sek. Ved 22.30-tiden nåede vi hjem og skulle drikke kaffe. Min svigerinde går ind i stuen og åbner terrassedøren for frisk luft. Hun siger, at vi skal komme, fordi der flyver noget underligt på himlen. Jeg står kun få meter borte og går straks hen til døren. Vi ser begge et stærkt kraftigt orange-rødt lys kommende fra vest. Dvs. parallelt med baghusene på Kamstrupvej med en retning fra Vestvolden til Tårnvej.

Min svigerinde fortalte senere, at hun troede, at der var gået ild i et fly. Lyset bliver stærkere og synes at blinke med en bestemt frekvens, som blinkeren på en bil.

Jeg undrer mig over, hvad der kan være tale om, men kan ikke se andet end lyset. Derefter kommer lyset tættere på og det er tydeligt, at det udkastes foran på en genstand der ligger 200-250 meter oppe i luften. Genstanden er nærmest oval, men spidser til for og bag. Størrelsen svarer til kabinen på en to-personers helikopter, men uden rotor og haleror. Den har ingen farver, ser grå, sort og metallisk ud. Der er ingen kendetegn og den ser ikke ud til at rotere. Farten er ca. 40 km i timen. Lyset er nu ved 22.38-tiden svindende og da det samtidig er overskyet, er det nu tusmørke. Da genstanden er lige over bagsiden af huset er det tydeligt, at den er helt lydløs og bevæger sig som om den kører på skinner i en lige linje. Lyset udkastes foran. Da den har passeret, ses lyskilden ikke mere. Kun genstandens bagende, som hurtigt forsvinder over mod Tårnvej og endelig er helt usynlig. Min bror ser under passagen tv og bemærker ingen frekvensforstyrrelser. Der er alm. tagantenne på taget.

 
Objektet havde nogenlunde form som dette kunstværk.
 

Det udsendte lys kunne godt sammenlignes med noget i brand, men det kom fra et bestemt sted på objektet. Jeg har aldrig set et sådant lys før og farven kan mest sammenlignes med lys fra en glimlampe eller lampen på en strømbesparelsesskinne, men kun visse modeller. Det udsendte lys vil svare til et par hundrede watt, formentlig meget langbølget.

Jeg vedhæfter billede af et kunstværk udstillet på Tisvilde Kildemarked i weekenden 4.-5. august. Titel: Sour Lemon. Bilerne på citronen illustrerer CO2-forurening. Det slog mig med det samme, at der er stor overensstemmelse med objektets form, men objektet syntes mere afrundet for og bag.

Jeg er overbevist om, at der ikke var tale om en ballon stor eller lille. Hvis der var tale om en slags zeppelin var den ikke stor nok til at rumme et menneske. Den havde ingen motor, og man kan spørge, hvad der skulle drive den lydløst frem med den hastighed.

SUFOI har ingen endegyldig forklaring på det observerede.

Hvis nogen af læserne har et bud, skriv til os!



 

Dykker efter
ukendt genstand
i nordsvensk sø

I mere end 30 år har et ukendt objekt ligget på bunden af en sø i det nordlige Sverige, men nu starter svenske ufo-forskere en storstilet ekspedition, der skal lokalisere objektet.

I sommeren 1946 berettede pressen om såkaldte „spøgelsesraketter“. Efterhånden berettede flere hundrede mennesker i hele Skandinavien, at de havde oplevet dem.

Mange mente dengang, at det kunne være russerne, som prøveskød raketter erobret fra Tyskland ved afslutningen af Anden Verdenskrig.

Også i Danmark vakte disse observationer så stor opmærksomhed, at Forsvaret indsamlede og analyserede et stort antal danske observationsberetninger om fænomenerne.

Spøgelsesraketterne fik deres navn efter deres udseende, der ofte blev beskrevet som en raketlignende metalgenstand med eller uden vinger.

I løbet af 1946 blev der indsamlet mere end 1.000 rapporter om disse „Ghost Rockets“, som de blev kaldt i udenlandske medier.


 
Militærets forgæves eftersøgning

Det svenske militær har tidligere forgæves søgt efter nedstyrtede spøgelsesraketter andre steder, bl.a. i søen Kölmjärv, hvor landmanden Knut Lindbäck og hans tjenestepige Beda Persson den 19. juli 1946 var ved at køre hø ind fra søens skrånende bredder.

Pludselig hørtes en summende lyd fra oven.

„Jeg så op, da jeg troede, det var et fly“, fortæller Knut i et interview i 1984. „I stedet så jeg et raketlignende objekt, der havde retning mod søen.

Sammen med Beda så han det to meter lange, askegrå projektil styrte ned i vandet ca. 1,5 km borte, nær søens sydvestlige bred. Der rejste sig en høj vand-søjle, der hurtigt blev efterfulgt af endnu en.

„Jeg er sikker på, at det var en fast genstand, objektet var to meter langt og havde en fladtrykt snude, mens bagenden var spids“, beretter Knut.

Området blev afspærret, og det svenske militær tilkaldt. Der fandt en storstilet eftersøgning sted, dog uden at man fandt „spøgelsesraketten“.

Læs mere detaljeret om denne sag og om spøgelsesraketterne over Skandinavien generelt på dette link: http://www.sufoi.dk/e-boger/hefter/Spogelsesraketterne.pdf

 
De to vidner til nedstyrtningen af spøgelsesraketten i Nordsverige i juli 1980, Liz og Bo Berg samt deres tegning af det observerede objekt.
Foto: UFO-Sverige


Objektet lå på vandet

Det er en noget yngre observationsberetning, der nu efter fornyede interviews med observatørerne skal efterprøves ved en omfattende ekspedition til det nordsvenske i løbet af de kommende uger.

Kort før middagstid den 31. juli 1980 er Liz og Bo Berg på vandretur ved den sydlige ende af søen Mäseln nær Finspång i Muddus nationalpark i det nordlige Sverige. En mærkelig støj som fra en jetmotor henleder deres opmærksomhed på et langstrakt, cigarformet objekt med to fremspring på siderne. Kort tid efter lander objektet på vandoverfladen i den fjerneste ende af søen.

„Vi tog kikkerten og kiggede på det objekt, der lå på vandet, men snart begyndte det at synke, mens der kom bobler fra det“, siger Bo Berg.

Parret anslår længden af objektet til mellem 3 og 4 meter. Det havde ingen farve, men var stålgrå. Det lignede en raket.

„Da det landede på vandet, efter at have foretaget en 180 graders drejning, havde det tabt næsten hele farten“, siger Liz Berg.

Observationen har forundret både det svenske militær og UFO-Sveriges forskere i årevis, og har af det svenske militær været klassificeret som Top Secret.


Ekspedition af sted om få dage

Om et par uger kan sagen måske få sin endelige opklaring.

I slutningen af august og starten af september drager en godt udrustet dykkerekspedition til observationsstedet i et forsøg på at finde den nedstyrtede „spøgelsesraket“.

Det er et meget ambitiøst foretagende, hvor UFO-Sveriges efterforskere, bl.a. foreningens formand Clas Svahn, de to oprindelige vidner Liz og Bo Berg, et professionelt dykkerteam, en støttegruppe incl. en kok og ikke mindst et dokumentarfilm-team.

Ekspeditionen til søen, der er beliggende dybt inde i skovene i det allernordligste Sverige, foregår til sidst via helikopter, og man medbringer næsten et ton specialudstyr, herunder gummibåde, undervandskameraer, en side sonar scanner og metaldetektorer. De har til formål at scanne søbunden og anvende dykkerteamet til at inspicere alle usædvanligt udseende sonar signaler.

Ekspeditionen vil begynde at opbygge en base camp på bredden af den fjerntliggende sø torsdag den 30. august og dykkere vil begynde deres arbejde den 31. august og fortsætter søgningen to dage mere. Mandag den 3. september forlader ekspeditionen sø-området igen.

Forhåbentlig efter en god fangst.


The Ghost Rocket dokumentarfilm

 

Med i efter søgningen er et svensk dokumentar team, som i de sidste to år har været i gang med at filme UFO-Sveriges efterforskning og som med produktionsstøtte fra Sveriges Television (SVT) vil lave en dokumentar, der dækker ekspeditionen.

Filmen vil nok tage udgangspunkt i UFO-Sveriges ekspeditionsprojekt, men den drivende fortælling er mere en større og mere personlig historie. En historie, der vil forsøge at gå bag om de tanker og motivationer, en ufo-forsker har og samtidig give publikum et indblik i en unik organisation, der har formået at opretholde en holdning af „forskning - ikke spekulation“ indenfor det internationale ufo-samfund.

Filmteamet fortæller, at formålet med dokumentarfilmen ikke er at afsløre fakta, spekulation eller selv forsøge at komme til nogen form for konklusion om Ghost Rocket-fænomenerne, men snarere at fortælle en historie om de mennesker, der arbejder med at stille spørgsmål og finde svar, hvor andre ikke tør.


Clas Svahn om ekspeditionen

I en aktuel pressemeddelelse fortæller UFO-Sveriges formand, Clas Svahn, hvorfor han mener, at denne ekspedition er så vigtig:

Det er første gang en anden part end den militære forsøger at finde en nedstyrtet spøgelsesraket. Og det er egentlig ikke et styrt, da dette specifikke objekt er landet og sunket, hvilket øger sandsynligheden for det stadig er helt intakt.

Jeg vil gerne sige, at der er en masse af pålidelige vidner, der har set, hvad de hævder at være spøgelsesraketter. Men der er ikke mange af disse observatører, der har set spøgelsesraketter samtidig med andre vidner. Observationen fandt sted i dagslys, i lav højde og i lang tid. Vidnerne rapporterede også hurtigt observationen til militæret.

Jeg har mødt og interviewet både Liz og Bo Berg flere gange, siden jeg første gang fandt deres rapport i militærets arkiv i 1990, og jeg føler tillid til, at de har set, hvad de også har rapporteret. Vidnerne overdriver ikke, og de ændrer ikke deres historie fra tid til anden. Og deres arbejde, Liz er leder på en skole i Stockholm, og Bo er chef for en afdeling i de svenske Krigsarkiver, det indestår for, at de ikke har noget at vinde ved at fortælle en mærkelig historie. Der er flere andre af den slags sager i Sverige. Hvis denne ekspedition går godt, hvis vi finder, hvad vi leder efter, vil vi undersøge de øvrige tilfælde.

 
 
Det eneste eksisterende foto af en „spøgelsesraket“ blev tilfældigt optaget af Erik Reuterswärd i 1946.

Spøgelsesraket-relaterede objekter adskiller sig fra andre ufo-rapporter på den måde, at de er meget fysiske. Der er ingen tvivl om, at de rapporterede objekter er fysiske objekter. Når du får rapporter om ufo-observationer, tvivler du ofte på, om det nogen har berettet om, er fysisk. Ofte er forklaringen at finde i det menneskelige sind. Men i de fleste spøgelsesraket-sager, set i dagslys, har vidner set solen spejler sig i skroget, hørte lyden af en motor, vinden susende som om objektet flyver forbi, eller set vandet plaske højt op i luften, når nogle af objekterne „nødlander“. Der er ingen tvivl i mit sind, at disse observationer involverer virkelige, fysiske objekter.

Hvad der vil ske, hvis vi ikke kan finde noget? Betyder det, at de vidner var forkerte?

Nej, det kan betyde, at nogen har været der og fjernet genstanden før os. I 1999 styrtede et objekt med lignende beskrivelse ned i Värmland i det vestlige Sverige. Den svenske militær gennemsøgte hele søen og fandt ingenting. Af de tidligere hemmelige dokumenter fra vore efterforskninger fremgår det, at de, der havde sendt objektet op meget vel kunne have været der og indsamlet det, før militæret ankom. Dette kan du aldrig være sikker på. Hvad vi er sikre på, er, at denne ekspedition er vores bedste chance for at finde en af de mere moderne spøgelsesraketter.

Jeg mener virkelig, at objektet er der stadig.

Det bliver spændende at se, hvad den stort anlagte ekspedition måtte komme hjem med.

I det mindste er der her tale om, at nogle stærkt engagerede mennesker med dette projekt gør en indsats for rent praktisk at efterforske og efterprøve en særdeles spændende ufo-oplevelse.

UFO-Mails læsere kan følge ekspeditionens forløb tæt i den kommende tid via nedenstående links.

Links
Dokomentarfilmens website: http://www.ghostrockets.se/
Documentary teaser: http://www.youtube.com/watch?v=0slQwdHE5w4
Facebook: http://www.facebook.com/ghostrockets
Ghost Rockets on Wikiepdia: http://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_rockets
Man kan støtte ekspeditionen ved henvendelse til UFO-Sverige: http://www.ufo.se/



Helikoptersagen der landede...

Denne observationsberetning bliver først modtaget af SUFOI 27. april 2011, hvorfor SUFOI ikke foretager sig yderligere udover automatisk at lægge indberetningen ud på Observationsoversigten på www.ufo.dk til orientering for offentligheden.


Læser henvender sig til Forsvaret

Som det fremgår af UFO-Mail nr. 147 er der en ufo-interesseret fra Nr. Snede, der fatter speciel interesse for sagen og 4. oktober 2011 henvender sig til Flyvertaktisk Kommando i Karup via HOK for evt. at få yderligere oplysninger.

Den oprindelige observatør er en 36-årig mand, der i den oprindelige rapport tilføjer, at iagttagelsen er gjort kl. 21.30 i 5 min. og angiver kompasretning for tilsynekomst som nord og forsvinden som syd. Højde over horisonten ved forsvinden angives således: 6m grader.


Efterforskningen

For at kunne svare den ufo-interesserede læser mest fyldestgørende på henvendelsen henvender FTK sig i første omgang til SUFOI for at høre, om vi i arkiverne skulle have yderligere oplysninger i sagen, hvilket ikke er tilfældet - udover den originale rapports sparsomme data.

FTK OPSCENT, Karup, bekræfter at FTK ikke gemmer radardata mere end 30 dage tilbage, så man ikke kan komme længere den vej.

Ved at undersøge diverse logblade og administrative systemer for flyvninger i det pågældende område i det pågældende tidsrum konstaterer HW-Karup, Helicopter Wing Karup, at man ikke har haft noget flyvende i området på det nævnte tidsrum.

SUFOI henvender sig derfor på FTK's opfordring til Naviair, Navigation Via Air, den statslige virksomhed under Transportministeriet, der udbyder lufttrafiktjeneste. Dette omfatter områdekontroltjeneste for det danske luftrum, samt indflyvnings- og tårnkontroltjeneste i de civile lufthavne i eksempelvis Kastrup, Roskilde, Aalborg, Tirstrup ved Århus, Billund, Esbjerg og Rønne.

Naviair henviser også til, at man kun er i besiddelse af rekorderede radaroplysninger (data) for de seneste 30 kalenderdage. Når der er forløbet 30 dage slettes de rekorderede radardata automatisk fra Naviair's radarsystem.


Omtalen i UFO-Mail

Der kniber efterhånden med muligheder for at efterprøve, om man kan komme en forklaring nærmere, og efterforskningen bliver derfor omtalt i UFO-Mail 147 http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2012/um12-147.php til orientering for læserne.


GEUS og SkyTEM i luften?

Efter omtalen i UFO-Mail får SUFOI flere henvendelser fra læsere, der peger på en mulig løsning.

Per Kristensen gør opmærksom på, at man i hans område af landet for nogle år siden kortlagde grundvandsressourcerne ved hjælp af en helikopter flyvende med et meget stort jernstativ under sig og henviser til dette link: http://www.geus.dk/viden_om/gv03-dk.html#vg31 på GEUS-hjemmesiden, hvor man detaljeret beretter om fremgangsmetoden og viser filmklip af flyvningen.

Jette Jensen fra Rudkøbing fortæller i sin henvendelse, at hun også har bemærket en helikopter, der flyver rundt og måler grundvand m.m. Hun fotograferede helikopteren og tilbyder at sende sine fotos.

 
To af Jette Jensens fotos af den overflyvende helikopter med måleudstyret hængende nedenunder.

Man kan se optagelser, og der kan læses mere om denne type flyvninger og målinger her: http://gk.geus.info/grundvandskortlaegning/kravspec/geofysik/skytem.html og på DR's hjemmeside kan man gense et af VidenOm-programmerne, der behandler denne type målinger: http://www.dr.dk/DR2/VidenOm/Programmer/Oversigt/20060316131829.htm?play=%2FForms%2FPublished%2FPlaylistGen.aspx%3Fqid%3D102166


Opsigtsvækkende flyvning

Senest har disse flyvninger såmænd vakt opsigt på Slagelse-egnen, og TV2Øst bragte den 13. juli 2012 dette indslag: http://www.tv2east.dk/artikler/mystiske-flyvninger-over-slagelse


Det var ikke SkyTEM 5. august 2010

Det ligger efterhånden lige for, at disse flyvninger vækker så megen opsigt rundt om i landet, at det ville være nærliggende at tænke på disse i forbindelse med helikoptersagen fra Tapdrup Skole ved Viborg den 5. august 2010 kl. ca. 21.30.

SUFOI's henvendelse herom til GEUS er forblevet ubesvaret, men en henvendelse direkte til SkyTEM Surveys ApS bevirker øjeblikkeligt et svar fra geofysikeren Flemming Effersø, der efter at have gennemgået deres annaler, kan oplyse, at man ikke har fløjet i nærheden af Viborg i august 2010.


Observationsdatoen er ikke nødvendigvis korrekt

Når der nu efterhånden var lagt så mange ressourcer i denne ene observation uden løsning, så var det igen nærliggende at gå tilbage til observatøren for at se, om der kunne findes flere detaljer, der kunne lede på sporet af, hvad der var observeret.

Svaret fra observatøren lød:

„Jeg er ikke helt sikker på datoen, men der flyver helikoptere næsten dagligt over midt hus, så jeg er ret skrap til at se forskel på dem efterhånden selv ved skumringstid, og det var en af forsvarets helikoptere, der hang et stykke over mig den dag, og den UFO, jeg så den aften, var efter, at jeg selv har prøvet at grave lidt efter et svar, fandt jeg et billede af den den fuldstændig magen til den, som en har taget et billede af i sort hvid over Aalborg.“

Det foto, observatøren har fundet frem til og henviser til, er ikke taget i Aalborg men i Aarhus. Selv efter en omfattende undersøgelse i SUFOI's fotoafdeling er der ikke fundet en endegyldig forklaring på, hvad der er kommet med på fotografens billede tilbage i november 1971. Den mørke genstand blev først opdaget, da fotografen efterfølgende fremkaldte sin film.
Foto: SUFOI Picture Library


Kun få ekstra oplysninger

Da observatøren meddelte, at han ikke var sikker på datoen, stillede jeg naturligvis nogle supplerende spørgsmål for om muligt at indkredse datoen eller tidsrummet og det nærliggende spørgsmål om, hvorfor han først henvendte sig til SUFOI i 2011, når observationen foregik i 2010.

Han fortalte, at det ud fra hans aktuelle bilkørsel måtte have været en fredag, men kunne ikke komme med en mere konkret dato - eller tidsrum.

Om helikopteren forklarede han, at det var en Fennec (Fennec anvendes af Flyvevåbnet. oh), og at han først i 2011 faldt over SUFOI's hjemmeside, hvor man kunne indrapportere sin observation „anonymt“ , så andre kunne læse om ens oplevelse.

Det var endvidere også først i nyere tid, at han var begyndt at interessere sig for disse ting og fandt det anførte foto, da han var bange for at glemme detaljerne omkring hændelsen.

Det passede helt åbenlyst ikke observatøren at blive udspurgt om basale detaljer i hans observation, og han svarede, at han vidste, hvad han så, og at den lignede den (på fotoet), og at det var det bedste han kunne frem til. Han slog endnu en gang fast, at det var en Fennec han så, så han ved hvad han har set.

Eller som han afslutningsvis skrev i sin mail:

„Tror du selv, at du kunne glemme dette, hvis det var dig, der så noget lignende?“

I en kommentar i en opfølgende mail noterede han:

„Hvis du ser noget interessant på himlen en dag, lad være med at fortælle det til nogen, heller ikke hvis du kan gøre det anonymt.“

I den forbindelse skal det præciseres, at man i forbindelse med indrapportering af sin observation, naturligvis opgiver navn og andre kontaktdata, men at SUFOI ikke videregiver disse data til uvedkommende uden tilladelse fra observatøren.


Fortsat efterforskning nyttesløs

Uden en dato eller et meget snævert tidsrum er det uden mening at gå videre med sagen. Det kan have været en af Flyvevåbnets helikoptere involveret i en eller anden mission på et eller andet tidspunkt. Eller det kan have været SkyTEM, der var ude at flyve i området på et tidspunkt og er blevet mistolket. Endelig kan det naturligvis være, at observatørens vage beskrivelse er en fuldstændig korrekt gengivelse af, hvad der fløj rundt i området.

Det kan rent ud sagt have været så meget. Det kan bare ikke længere efterforskes.

Rapportens forløb viser med al ønskelig tydelighed endnu engang, at arbejdet med at efterforske evt. interessante eller ekstraordinære ufo-oplevelser af flere forskellige årsager altid bør iværksættes hurtigst muligt.

Og samtidig viser beskrivelsen af observationsforløbet for læserne lidt om de arbejdsvilkår, der også kan være, når man i sin fritid beskæftiger sig med at efterforske ufo-oplevelser.

Der er i dette tilfælde tale om en observatør, der helt åbenbart irriteres og fornærmes over at blive stillet supplerende spørgsmål om hans indberetning.

Erfaringerne fra SUFOI's mangeårige rapportarbejde viser, at reaktioner fra observatører heldigvis er vidt forskellige, men beretningen er et skoleeksempel på en observatør, der insisterer på at blive taget alvorligt og alligevel ikke har de mest basale informationer at komme frem med, så der blot er en minimal chance for at anvende hans observation til noget fornuftigt i efterforskning af ufo-oplevelser, udover at den kunne havne i arkiverne hos folkemindesamlere.

SUFOI tager bestemt alle henvendelser om folks ufo-oplevelser alvorligt, men som et minimum må man i den forbindelse også kunne forlange, at folk så i deres indberetninger tager SUFOI's arbejde en smule alvorligt.



Fra SUFOI's Fotoafdeling

Fra SUFOI's Fotoafdeling v/Ole Henningsen


Fra John Schøler Nielsen modtog Fotoafdelingen tidligere på året en række imponerende lyn-fotos sammen med denne beretning:

„Forhistorien er, at jeg var i Warszawa den 20. maj 2011 sammen med en gruppe sporvejsentusiaster, hvilket jeg selv er, men jeg er også fascineret af tordenvejr og har taget adskillige billeder af lyn og torden gennem de sidste år. Jeg er ligeledes en særdeles habil fotograf og har et NIKON D80 kamera på 10.1 megapix. Jeg er ligeledes særdeles bekendt med både falsk lys, „grønne reflekser“, støv, samt hvad der ellers kan være af falske indtryk på et billede.
Jeg oplevede et flot spektakulært tordenvejr, da jeg var dernede, og jeg stod det rette sted med mit kamera på stativ og fik 13 flotte billeder af lynnedslag over byen. Men på et af billederne fra Warszawa kommer jeg til kort.“

På dette billede af tordenvejret over Warszawa anes en lille mørk aftegning th. for midten i fotoet.
© John Schøler Nielsen

© John Schøler Nielsen

„Som I kan se, har jeg taget et spektakulært billede af et lynnedslag over byen, det var kun et ud af de 13 billeder som jeg tog samme sted på en af broerne over floden Wisla. Billedet er som sagt taget på stativ med en åben blænde på cirka 1½ sekund, og som det ses, er der kommet et boomerang formet objekt med på et af billederne ved den højre gren af lynet. Det ses ligeledes, at det står ret skarpt afgrænset og ikke udtværet. Som nævnt var min blænde på kameraet åben i 1½ sekund, og hvis objektet havde været i bevægelse, havde det bare været en uklar streg. Det ser øvrigt ud til at det er/var i bevægelse da der er en underlig udtværet streg til højre for objektet, men er så stået stille i det øjeblik, at lynet er genereret, og jeg tog billedet.
På alle de andre billeder er der intet at se. De fremsendes også for sammenligningens skyld.“

„Jeg har ligeledes vedhæftet en forstørrelse, hvor jeg har sat en hård kontrast, men desværre er objektet fotograferet på afstand, så det er en hel del pixeleret. Jeg er meget bekendt med at arbejde i Photoshop, men jeg har ikke gjort noget med dette billede, kun sat en hård kontrast på.
Jeg er særdeles mystificeret over dette billede.
Jeg har fotograferet siden 1973 og skulle være rimelig rutineret i at spotte fejl, mm. på billeder. Det kan være en fugl, men i så fald er det en særdeles stor fugl, da tordenvejret lå uden for byen, deraf de flotte billeder af lynene. Kan I give mig en fornuftig forklaring på dette objekt.
Det skal nævnes, at jeg ikke selv så noget, men man bliver også rimeligt blændet, når det lyner om natten.“

Det originale foto „lysnet“ med billedbehandlingsprogram for at efterse himlen for andre ekstraordinære aftegninger. Der blev nu ikke registreret andre.
© John Schøler Nielsen

Udsnitsforstørrelser af originalfoto med anvendelsen af div. filtre i billedbehandlingsprogram som levels, skarphed, find edges, glowing edges, i et forsøg på at få en mere identificerbar aftegning frem.


Billedets undersøgelse

Der er i SUFOI's Fotoafdeling udarbejdet en efterhånden meget lang rapport om denne fotosag, hvor flere af SUFOI's fotokonsulenter har ydet en stor indsats og trukket på deres erfaringer uden dog at være kommet frem til en enig konklusion om forklaringen på aftegningen. I det følgende koncentreres dog om muligheden af et fly eller en fugl som en mulig løsning.


Fly?

Ud fra de modtagne data har fotokonsulent Hans Bødker, der er tidligere overtrafikflyveleder, rekonstrueret fotografens „udsigt“ vha. Google og fundet mindst 2 lufthavne inden for en rimelig kilometerafstand fra optagelsesstedet.

Den ene er en mindre lufthavn kun til små fly, banelængden er under 600 m efter Google at dømme, og dermed kan der ikke operere større fly derfra. Lufthavnen mod SSW for fotografen, er Chopin lufthavn, Warszawas internationale lufthavn, det er herfra de synlige fly enten er startet eller lander.

Om flytrafik i området generelt noterer Hans Bødker bl.a.:

„I forbindelse med en kraftig torden front, som der ses på billedet, vil man flyvetrafikmæssigt altid forsøge at undgå at flyve i selve frontzonen, fordi der her altid optræder kraftigt ‚downdraft’. Det er ikke bare ubehageligt, men kan være fatalt, de nedadgående luftstrømme kan i ekstreme tilfælde være så kraftige, at flyet ikke kan styre sig ud af det, med fatal slutning til følge. Der for vil man altid forsøge at få så mange fly på jorden som muligt inden fronten bevæger sig ind over lufthavnen, de fly, man ikke når at få ned, vil blive sendt i venteposition i stor højde, for at spare brændstof eller i værste tilfælde sendt til alternativ lufthavn. Fly på jorden vil blive holdt på jorden indtil tordenfronten har passeret.“

Hans Bødker peger på, at aftegningen kan have en vis lighed med visse militære fly, men mener samtidig, at det ville være usandsynligt, hvis de skulle operere på denne måde på tæt hold af den civile lufthavn.

Han er ikke meget for teorien om, at der skulle være tale om en fugl, da afstanden umiddelbart virker alt for stor til at kunne være en fugl. Han er gennem sit 32 år lange arbejde for SUFOI's Fotoafdeling dog meget vel klar over, at det ikke er muligt at bedømme afstanden på baggrund af et enkelt foto. Som han ender op med:

„Lige nu har jeg ikke et konkret bud på, hvad det kan være, med mindre det er et fly set under et usædvanligt perspektiv.“

På en af optagelserne ses tydeligt et fly, der dog i denne sammenhæng tager sig helt anderledes ud end den øvrige aftegning.

På en af de modtagne optagelser ses et fly på himlen (over højhuset tv. for lynet) og øverst th. indsat som udsnitsforstørrelse.
© John Schøler Nielsen


Fugl?

Der er som nævnt taget 13 fotos, og på ingen andre billeder er samme form for aftegning at se.

Der er 32 sek. fra forrige foto og til det med aftegningen på, og der er 2 min. 22 sek. til den næste optagelse, så der er masser af tid for eksempelvis fugle til at komme ind og ud af billedfeltet mellem optagelserne.

Fotokonsulent Hanne Fransen mener som konklusion, at aftegningen minder meget om en fugl med vingerne nede set fra en skrå vinkel.

En nærliggende tanke kunne være en fugl, som SUFOI's fotokonsulent Hanne Fransen hælder mest til. Ved hjælp af fuglefotos fra nettet er der sammenstillet denne samling af fuglesilhuetter med en udsnitsforstørrelse af John Schøler Nielsens foto i midten til sammenligning.


Fotografens kommentarer

Fotografen modtog en kopi af den rapport om sagen, der er udarbejdet til SUFOI's Fotoafdelings arkiv og efterfølgende havde han bl.a. disse kommentarer:

„Efter at have læst den 39 sider lange rapport igennem er jeg er lige så mystificeret som I er.
Tja, hvad er det, man har fået på sensoren, det er godt nok mærkeligt. Som jeg nævnede i en tidligere mail, så tror jeg ikke at det er en fugl, for så er det som sagt, verdens største fugl. Et fly, tja, det kunne det jo godt være. Det har jo en slående lighed med et Stealthfly, men også alligevel ikke. Jeg er godt nok mystificeret.
Det er højst interessant at læse den korrespondance fotokonsulenterne har haft omkring fotografierne vedr. de forskelligartede teorier.
Mht. den boomerang-formede aftegning, så så jeg faktisk denne, lige efter jeg havde taget billedet, da jeg efterkontrollerede om jeg havde fået lynet med, og der så jeg denne „boomerang“, men kiggede ikke nærmere efter, da jeg skulle fotografere flere lyn.
Omkring en teori om „udkogte“ pixels pga. kraftigt lys, så er det absolut også en mulighed, men jeg tog i alt 668 billeder i Warszawa og i hvert fald omkring hundred stk. den følgende dag efter tordenvejret. Og på ingen af disse billeder er der noget som helst at se af underlige ting. Jeg er meget fascineret over det store arbejde I har lagt i billederne, og jeg vil ikke drage nogle konklusioner, da I absolut er mere kapable til den slags. Og jeg er glad for, at I har haft lyst til at kigge på dem.“

Uanset hvad der i øvrigt måtte være dukket op på fotografens billeder var det nogle flotte optagelser det lykkedes ham at få af et af naturens spændende fænomener.
© John Schøler Nielsen


Efterlysning

Det ville næsten være synd ikke at slutte omtalen af med det sidste af John Schøler Nielsens flotte lynoptagelser fra Warszawa, og samtidig benytte lejligheden til at bede UFO-Mails læsere om kommentarer til, hvad der kan være fotograferet.


SUFOI's Fotoafdeling omtalte i forrige UFO-Mail nogle ejendommeligt udseende billeder modtaget fra en dansk familie bosat i Italien.

Det første foto i en serie er taget den 16. juni 2012 kl. 21:19:02. Det ejendommelige objekt ses over tv-antennen.

   
Herover ses udsnitsforstørrelse af et de øvrige billeder, hvor der er zoomet mere ind på objektet, og samtidig er der trinvis ændret på lys- og kontrastforhold m.v. i et forsøg på at tydeliggøre eventuelle detaljer i objektet.

Fotografen anfører bl.a. i sin henvendelse:

„Billederne er taget i det nordlige Prato (Toscana), den bydel der kaldes Coiano, ud over de gamle og slukkede vulkaner „Monte Ferrato“. Vi kigger fra Prato mod Pistoia.
Vi har tidligere oplevet lignende observationer, men der har det været mørkere og har ikke kunnet se andet end at det var rundt.“

Umiddelbart kunne den observerede og fotograferede aftegning på himlen ligne en røgring opstået i en skorsten el.lign., men uden yderligere informationer kunne Fotoafdelingen ikke give en konkret forklaring på de modtagne fotografier.

En efterlysning i UFO-Mail gav heller ingen reaktioner med en god forklaring fra læserne.

Den omtrentlige fotograferingsretning fra observationsstedet peger i retning af et nærliggende videnskabeligt center - CENTRO DI SCIENZE NATURALI, hvior forklaringen måske kunne findes.


Forespørgsel til lokalt videnskabs center

Ved nysgerrigt at gennemgå det omkringliggende landskab via Google Maps, dukkede der pludseligt et videnskabeligt center op lige i den anførte retning - CENTRO DI SCIENZE NATURALI - csn.prato.it.

De havde tilsyneladende en mængde publikumsarrangementer, så her kunne en mulig forklaring måske findes.

Der afgik hurtigt en forespørgsel fra SUFOI's Fotoafdeling til centret. Måske havde man derfra i forbindelse med offentlige arrangementer for publikum lavet forsøg med frembringelse af røgringe eller andre ting, der kunne forklare den ejendommelige ringformede aftegning på billederne.

Der kom prompte svar retur fra ingeniør Saverio Tozzi, der fandt rapporten uhyre interessant og godt kunne se, at ringfænomenet optrådte nøjagtig i retning af deres center, men samtidig også måtte afvise, at de skulle have foretaget den slags eksperimenter. Han havde indhentet meteorologiske data fra deres lokale station og oplyste, at man på centret også havde overvågningskameraer, men at disse data ikke længere var tilgængelige, der var simpelthen gået for lang tid. Han var fortsat nysgerrig og ville meget gerne se alle fotos og i en nærmere kontakt med fotografen i et forsøg på at afklare, hvad der kunne være observeret og fotograferet.

Tæt på det videnskabelige center (på kortet: our headquarter) ligger et område med drageflyvning (på kortet: kite field) nogenlunde på linien hen mod observationsstedet, hvorfra billederne er taget.


Kan det være en drage?

Der gik kun ganske kort tid, så var der nyt fra Saverio Tozzi, der yderligere havde gennemgået det lokale område mellem observatøren og videnskabscentret. Her var han stødt på et område, der anvendes af lokale drageentusiaster.

Saverio Tozzi har yderligere fundet en dragemodel, der kunne ligne PN's optagelser, og mener, at en drage af denne type eller lignende måske kan være forklaringen på billederne. Han peger endvidere på, at dragesnoren måske kan være knækket og at dragen måske er fritflyvende.

Saverio Tozzi fortæller til SUFOI's Fotoafdeling, at han yderligere fandt frem til et ekstra vidne til en „ring-observation“ senere på aftenen, og i mere vestlig retning, hvilket også er i overensstemmelse med vindretningen på dette tidspunkt.

Indtil der måtte komme nye informationer frem i sagen, ser denne forklaring ud til at være den hidtil mest sandsynlige forklaring.

Men kommentarer fra læserne er naturligvis fortsat særdeles velkomne.


En 23-årig ung mand fortæller i sin indberetning om observationen og sit foto bl.a.:

„Det var en stille og rolig morgen, da jeg gik mig en tur ned gennem byen. Da jeg kom gående på gaden, så jeg et flyvende metallisk objekt i vestlig retning, som jeg tog et billede af kl. 05.01.“

Det modtagne originalfoto.
Over gadelampen ses en lille lys aftegning. En større og mere markant lys aftegning ses midt i billedet over husets kvist. Iflg. senere korrespondance har fotografen observeret BEGGE lys.

Udsnitsforstørrelse af originalfoto med forøget skarphed i billedbehandlingsprogram.

Kraftig udsnitsforstørrelse af det det mindre lys over gadelampen.
Begge aftegninger er ekstremt lyse og aflange i form. Dette skyldes ikke uskarphed, da resten af fotografiet er rimeligt skarpt aftegnet.
 


Søgning efter en forklaring

Planetarieprogrammet Starry Night Pro viser, at der kun er de større stjerner Altair og Vega på den vestlige horisont på det pågældende tidspunkt. Disse stjerner ville kun være uhyre svagt synlige med baggrund af den allerede ret lyse himmel.

Ved anvendelse af Google Street View var det muligt at fastslå ret nøjagtigt, i hvilken retning billedet var taget. Fotografen bekræftede endvidere senere, at det flyvende metalliske objekt bevægede sig mod højre i billedet.

Observatørens anvendelse af betegnelsen „flyvende metallisk objekt“ kunne lede tanken hen på fly, så http://www.flightradar24.com/ blev konsulteret - og bingo!

Placeringen af den største lysende aftegning er i overensstemmelse med El Al Israel Airlines' Flight LY1 - Boeing 747-458 (B744) undervejs fra Tel Aviv Ben Gurion til New York John F. Kennedy.
Flyvehøjde: 10.363 m og farten er 804 km/t. Kl. 05.02.
Dette fly er tættest på observatøren.

Placeringen af den lille lysende aftegning er i overensstemmelse med Emirates' Flight EK218 - Boeing 777-31HER (B77W) undervejs fra Los Angeles til Dubai.
Flyvehøjde 10.668 m og farten er 965 km/t. Kl. 05.02.
Dette fly er længst væk fra observatøren og derfor også mindst.


Det var fly

Ved at sammenholde dataene i observationsberetningen samt efterfølgende mail-korrespondance, udseendet af de lyse aftegninger på fotografiet samt tilgængelige radardata, er SUFOI's Fotoafdeling ikke i tvivl om, at den unge mand har observeret og fotograferet to højtgående passagerfly kraftigt belyst af den netop opgående Sol.


Fra en kvindelig observatør i Vedbæk i Nordsjælland modtog SUFOI denne henvendelse:

„Jeg har taget 2 billeder af noget, jeg troede var en lysende stjerne. Når jeg ser på billederne, kunne det måske være noget der ligner en UFO.
Billederne er taget 25. juli 2012 - det første kl. 23.57 - det andet kl. 23.58.
Jeg vil meget gerne høre SUFOI's mening om disse billeder.“

På dette originale foto nr. 2, der iflg. billedets elektroniske data er taget kl. 23.58, ses „stjernen“ tydeligt på den mørke himmel.

I en efterfølgende korrespondance fortæller observatøren videre:

„I anledning af min fødselsdag fik jeg et lille helt almindelig camera i fødselsdagsgave, og for at lære mit nye camera at kende, har jeg taget diverse billeder.
Den 25. juli ser jeg på himmelen et lys, som jeg tror er en meget flot lysende stjerne. Jeg henter mit nye camera og tager det første billede. Mindre end et minut efter tager jeg det næste billede.
Jeg observerede ikke lyset - desværre - og jeg så derfor ikke, at det forsvandt. Jeg troede jo det var en stjerne.
Det er først når jeg lægger billederne ind på min computer, jeg bliver opmærksom på, at det ikke er en stjerne. “

Ved hjælp af Google Street View samt de modtagne billeders udseende kan det nemt konstateres i hvilken retning billederne er taget, hvilket bekræftes af fotografen.

En kraftig udsnitsforstørrelse af foto nr. 2 viser et større lys flankeret af to mindre lys. Udsnitsforstørrelsen ses her i flere udgaver med ændringer i lys- og kontrastforhold, skarphed m.v. Aftegningen leder umiddelbart tanken hen på landingslys på fly.


Landingslys på fly?

Det første af de modtagne to fotos er uskarpt, hvilket sikkert skyldes kameraets automatiske eksponeringstid på 1/8 sek., medens foto nr. 2 er rimeligt skarpt. I forhold til omgivelserne kan det ses, at lysaftegningen flytter sig en smule til højre - dvs. mod nord - i billedfeltet i løbet af de 43 sekunder, der var forløbet mellem de to optagelser.

Der kan altså ikke være tale om en klartlysende stjerne eller planet på himlen. De ville i givet fald ikke flytte sig på himlen indenfor dette korte tidsrum.

Udseendet af udsnitsforstørrelsen og bevægelsesmønstret tydede efterhånden på landingslys på et fly som en oplagt forklaring.

Derfor blev http://www.flightradar24.com/ konsulteret. Der var blot det problem ved en sådan forklaring: Der var rent faktisk ingen alm. fly i luften over Nordsjælland, der passede på dette tidspunkt.

En ekstra kontrol hos fotografen godtgjorde, at dato/tid på det nye kamera var indstillet en time galt - billederne var faktisk taget kl. 22.57 og kl. 22.58, og så var situationen en helt anden

.

Kl. 20.56 UTC = 22.56 dansk tid befinder flight HCC93W fra Holidays Czech Airlines sig nordvest for Hillerød- den grønne flyverute.
Kl. 22.58 tages det sidste - det skarpe - foto i nøjagtig samme retning som flyet nu på ovenstående kort ses at befinde sig.


Tidskorrektionen giver svaret

Ved at korrigere tidspunktet for optagelsen til det korrekte kl. 22.58 DST, var der et korrekt sammenfald med flight HCC93W fra Holidays Czech Airlines, der fra nordvest var på vej mod fotografen i Vedbæk.

Flyet var på dette tidspunkt i en højde på 2.530 m og med en hastighed på 544 km/t på vej nord om Vedbæk mod landing i Kastrup Lufthavn.

Det kan tilføjes, at hvis det ikke skulle være dette fly, så burde flyet alligevel kunne ses på den fotograferede himmel, eftersom det jo rent faktisk befandt sig netop i den position på det givne tidspunkt og givet ville have landingslys tændt.


Fotografens reaktion

„Jeg er så glad for, at I har opklaret det, og at I har gjort det så godt og grundigt (så selv jeg kan forstå det). Bliver nødt til at sige - igen - jeg er altså lidt imponeret.
Anede ikke man kunne finde frem til SÅ mange oplysninger, det er godt nok lidt utroligt.
Endnu en gang en kæmpestor og meget velment tak fordi SUFOI løste den opgave, som ellers for altid ville have været et mysterium for mig.“

Lysføring på fly kan tage sig vidt forskellig ud. Ovenfor ses aktuel lysføring på DC-3ved åbent hus-arrrangementet 29. juli 2012 på Lolland-Falster Airport i Holeby.
http://www.dc3vennerne.dk/ og http://www.lollandfalsterairport.dk/nyhedsblog.html.
Foto: Ole Henningsen


Omtale af fotosager i UFO-Mail

Det er lang tid siden, at det foto, jeg indsendte til SUFOI's Fotoafdeling, blev undersøgt og jeg fik svar tilbage, men hvorfor er det ikke blevet omtalt i UFO-Mail endnu?

Det sker, at Fotoafdelingen modtager den slags forespørgsler, og der kan være flere forskelligartede forklaringer på, at fotosager ikke omtales i UFO-Mail.

Det forsøges i videst muligt omfang at omtale de mest interessante og spændende afsluttede sager, men det er alligevel kun et uddrag af de undersøgte sager, der når at blive omtalt.

Nogle fotosager er meget længe undervejs i efterforskningen. De kan være yderst komplicerede, men de kan også af ren og skær mangel på tid dumpe for langt ned i bunken af uafsluttede sager og have overlevet adskillige praktiske deadlines. Det sker derfor desværre også, at fotografer kan være særdeles længe om at få et svar.

I forbindelse med sommertiden kan det tilføjes, at der p.t. dumper et pænt antal fotosager ind, der helt givet har relation til de små varmluftballoner.

For få dage siden nævntes det i DR's TV-avisen, at der i forbindelse med en tagbrand i Århus forinden var observeret små rispapirslamper i luften. Så måske myndighederne strammer flyvereglerne i Danmark for den slags varmluftballoner fremover. Efter ulykker er opsendelse i Tyskland ikke længere tilladt.

Skulle der være spørgsmål til specifikke fotosager, kan SUFOI's Fotoafdeling altid kontaktes via www.ufo.dk



Løst og facts


Er vi alene i universet?

„Hvad er chancerne for at finde intelligent liv andre steder i universet“, spurgte en læser af Videnskab.dk for nylig. Og svaret kom der bestemt en bestemt lærerig og læseværdig artikel ud af http://videnskab.dk/sporg-videnskaben/er-vi-alene-i-universet

Ikke desto mindre er en af kommentarerne til artiklen så interessant og koncentreret, at den med forfatterens tilladelse i sin helhed bringes her:


Chancen er 50%

De forskellige bud på sandsynligheden for intelligent liv andetsteds i Universet går lige fra 100% til 0%. Sandsynligheden må være 50%. Enten findes det, eller også findes det ikke. ;-)

I 1913 udgav Lawrence Henderson, en biolog fra Harvard University, en bog som hed »The Fitness of the Environment«. Heri postulerede han, at liv nødvendigvis må være baseret på kulstof og vand, og at livets højere former også har brug for ilt. I de efterfølgende årtier anså forskerne dette postulat som den eneste sandhed, men i 1970'erne skrev Carl Sagan, at han betvivlede Hendersons postulat, fordi... „Lawrence Henderson var lavet af kulstof og vand og ånder ilt, og derfor havde en forudfattet interesse i sit synspunkt“.

Astronomerne og biologerne er i dag da også enige om, at livsformer andre steder i Universet kan være baseret på helt anderledes kemiske systemer end det jordiske. Det første vigtige skridt er derfor at definere, hvad der menes med liv.

Pr. definition har levende organismer adskillige træk, som tydeligt adskiller dem fra sten og støv. Levende væsener på Jorden er sammensat af celler. De er også stærkt specialiserede på forskellige trin og med forskellige formål. De optager energi fra omgivelserne og udskiller spildprodukter. De opretholder en indre stabil tilstand, som er nødvendig for at holde sig i live. De vokser og udvikler sig. Levende organismer reproducerer også sig selv og videregiver deres genetiske materiale til afkommet. Og som et sidste og paradoksalt træk dør det enkelte levende væsen, når det har levet en vis tid. Alt i Universet, som udviser disse karakteristiske træk, vil blive anset for at være levende, selv om det nødvendigvis ikke betyder, at det også kan defineres som intelligent.

Det er molekylernes frie bevægelse, som spiller en afgørende rolle i et miljøs livsegenskaber. Et flydende opløsningsmiddel sikrer, at molekylerne kan bevæge sig fra sted til sted, og således sikre, at livsnødvendige reaktioner som energioptagelse og udskillelse af spildprodukter kan finde sted. På Jorden er dette opløsningsmiddel vand. Men vand behøver nødvendigvis ikke at være det eneste velegnede opløsningsmiddel overalt i Universet. Antydninger af alternative miljøer kan endda findes på vores egen planet.

På Jorden kan mikrober holde sig i live næsten uendeligt, selv om der ikke er vand tilstede. De går i dvaletilstand, hvor de hverken optager eller afgiver energi, og de vokser eller reproducerer heller ikke. Hvis miljøet på et tidspunkt igen bliver fugtigt, bliver mikroberne aktive igen.

Vand har en forbløffende række egenskaber, som er unikke til opretholdelse af liv. Hvilke alternativer kan der i givet fald være tale om? Ammoniak, metan, formamid, svovlsyre, og andre stoffer har været på tale. På Titan, Saturns største måne, har Hyugens-sonden fundet tegn på store mængde flydende metan, der så at sige er "vandet" på denne kolde måne. Der var ganske vist intet bevis for liv på Titan, men Hyugens var heller ikke designet til at lede efter det. Imidlertid forestiller nogle forskere sig, at der kan findes selvkopierende molekyler i Titans metanrige miljø, der formodes at minde om miljøet på Jorden for 4 milliarder år siden.

Eftersom livet opstod på Jorden, siger logikken, at det også må findes andre steder, men det er en stor udfordring at udvide eftersøgningen efter liv til de mange exoplaneter. Som det ligger i øjeblikket, har forskerne stort besvær med at finde eventuelle tegn på fortidigt liv på Mars, så der mangler fortsat meget, før det bliver muligt at afklare spørgsmålet om de langt fjernere exoplaneter.


Jetfly flyver 6.900 kilometer i timen

Det amerikanske militær har netop testet deres nye supersoniske jetfly.

Fra London til New York på en time. Så hurtigt kan det amerikanske militærs nye supersoniske jetfly komme fra den ene metropol til den anden.

Militæret har netop testet det ultrahurtige jetfly, der er navngivet „Waverider“. Over Stillehavet menes det at kunne nå Mach 6 svarende til seks gange lydens hastighed eller 6.900 kilometer i timen, beretter http://jyllands-posten.dk/nyviden/article4808681.ece.

Nå, ja, man havde nu alligevel lidt problemer: http://www.space-travel.com/reports/Hypersonic_vehicle_fails_flight_test_US_Air_Force_999.html


Mystiske „eventyrcirkler“ forundrer forskere

På de øde sletter i Namibia i Sydafrika findes et underligt fænomen: Store, runde områder som opstår af sig selv og efter en årrække pludselig forsvinder igen. Et nyt studie har kigget nærmere på de gådefulde cirkler skriver videnskab.dk på denne adresse: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/mystiske-eventyrcirkler-forundrer-forskere?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=3ae46bcd1d-201208158_15_2012&utm_medium=email.


Nye danske korncirkler

TV2Øst bragte den 15. august et kort indslag om nyopdukkede korncirkelaftegninger på en mark i Sandvig i nærheden af Præstø.

Ud fra aftegningernes udseende i tv-indslaget er den mest nærliggende forklaring sikkert fugle - spøgefugle! Se tv-indslaget: http://www.tv2east.dk/video/2012-08-15/Korncirkler

Tidligere omtale af korncirkelaftegninger m.v. i UFO-Mail:
http://www.sufoi.dk/arkiv/arkiv-ou/ohcirkel-1.php
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2003/um03-022.php
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2003/um03-018.php
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2002/um02-006.php
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2010/um10-121.php.


Ikke et ord om ringridning

Fra familien Schmidt, Toftlund i Sønderjylland, fik redaktionen forleden dag denne mail:
Efter høst dukkede dette fænomen op!
Har der været en ufo på besøg i nattens mulm og mørke?
Foto: Fam. Schmidt

Har UFO-Mails læsere et bud på denne rings opståen på en mark i nærheden af Toftlund?


Hessdalen

Som det blev nævnt i UFO-Mail 145 har European Geosciences Union haft sin årlige konference i Wien http://www.egu2012.eu/home.html.

Her har videnskabsfolk fra hele verden mødtes for at præsentere og drøfte emner, der dækker alle videnskabelige discipliner vedr. Jordens fysik, solsystemet og rumforskning generelt.

Blandt programpunkterne var også enkelte af speciel interesse for ufo-interesserede.

Examiner.com har netop berettet om de indslag, der beskæftigede sig med lysfænomenerne i Hessdalen i Norge: http://www.examiner.com/article/scientific-data-on-hessdalen-lights-presented-to-european-geosciences-union?cid=db_articles.

I artiklen hedder det bl.a. at ufo-tilhængerne ikke i efterforskningen af disse fænomener får en bekræftelse på besøg fra det ydre rum. Derimod får man præsenteret videnskabsmænds fremlæggelse af empiriske beviser for eksistensen af fænomener af ukendt oprindelse i det norske luftrum.

Erling Strand, der er hovedmanden bag efterforskningen af Hessdalen-fænomenerne, siger bl.a., at hvis der havde været tilstrækkelig økonomisk opbakning, så havde man givet fundet en forklaring, men der er ikke fuldtidsjobs afsat til projektet.

Læs mere om Hessdalen i Norge: http://www.sufoi.dk/arkiv/arkiv-hn/hessdalen-1.php og se billederne af lysfænomenerne: http://www.hessdalen.org/bilder/.


Sprites fotograferet af astronauter

Et kæmpelyn gløder til højre i det øverste billede, taget af en astronaut ombord på den internationale rumstation ISS 30. april 2012.
På den kraftige udsnitsforstørrelse nederst ses de røde sprites midt i billedet over den store lynudladning.
Foto: Image Science & Analysis Laboratory, NASA Johnson Space Center

30. april 2012 dokumenterede astronauter ombord på den internationale rumstation ISS med deres filmoptagelser et særdeles flygtigt og sjældent naturfænomen - kæmpelyn, også kaldet „sprites“ eller „blå jets“. http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120814144839.htm.

Piloter har påstået at have set kæmpelyn i årtier, før forskere ved University of Minnesota tilfældigvis opfangede et med et kamera i juli 1989. Siden da har forskere ombord på fly nu og da taget snapshots af dem, men indtil 2011 har man forgæves forsøgt at indfange dem i nogle ordentlige filmoptagelser, skriver videnskab.dk http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/kaempelyn-fanget-af-astronauter?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=9880319f3b-201208178_17_2012&utm_medium=email.

I 2011 lykkedes det så endelig et amerikansk forskerhold at få fænomenet „i kassen“. I to hele uger fløj forskergruppen og et japansk filmhold hen over turbulente områder med tordenvejr, hvor det lykkedes dem at filme to jets ved at optage 10.000 snapshots per sekund.

På samme link hos Videnskab.dk kan man se de nævnte japanske filmoptagelser samt astronauternes optagelser fra ISS den 30. april.

Den danske astronaut ved den europæiske rumfartsorganisation ESA og adjungeret lektor på DTU-Space, Andreas Mogensen, har tidligere skrevet om naturfænomenet de røde sprites og blå jets i denne artikel: http://videnskab.dk/blog/rode-sprites-og-bla-jets

Læs mere på Den europæiske rumfartsorganisation ESA's hjemmesider:
http://www.esa.int/esaCP/SEMFR95Y3EE_Denmark_0.html
http://www.esa.int/esaCP/SEMBHXAO3DG_Denmark_0.html
og hos Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Upper-atmospheric_lightning.

På sin blog har den engelske ufo-forsker dr. David Clarke helt aktuelt også henvist til de nye lyn-optagelser: http://drdavidclarke.co.uk/2012/08/17/seeing-sprites/

David Clarke underviser i journalistik ved Sheffield Hallam University og har gennem adskillige år gennemgået en lang række tidligere hemmeligholdte dokumenter om ufo-fænomener fra Det britiske Forsvarsministerium, MoD.

I januar 2005 opdagede David Clarke henvisninger til en undersøgelse eller en rapport med kodenavnet CONDIGN. Denne rapport blev frigivet til de to forskere David Clarke og Gary Anthony i april måned 2006, og Det britiske Forsvarministerium valgte efterfølgende at lægge hele rapporten ud på internettet den 15. maj 2006.

Rapportens andet afsnit var oprindeligt også fortroligtstemplet og indeholder adskillige supplerende tekniske informationer og dokumenter, der iflg. undersøgelsen kan være relevante i forståelsen af de rapporterede fænomener. Endvidere er der beskrivelser af en utrolig lang række af visse menneskeskabte eller naturlige fænomener, herunder optiske fænomener, kuglelyn, nyopdagede fænomener i atmosfæren som sprites og blue jets m.v.

Læs mere om CONDIGN-rapporten øvrige indhold her: http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2006/um06-075.php

Prof. Colin Price, leder af Geophysics and Planetary Sciences Department ved Tel Aviv University, omtaler på dette link, at sådanne naturfænomener måske også kan forklare visse mere bizarre ufo-beretninger: http://phys.org/news154615655.html#nRlv.


Sjældent naturfænomen nu fotograferet i Danmark

Den kendte fotograf Jesper Grønne har under udvisning af en utrolig tålmodighed haft held til at fotografere røde sprites i forbindelse med et tordenvejr i onsdags den 15. august oplyser Jesper Theilgaard på dr.dk's hjemmeside http://www.dr.dk/Nyheder/Vejret/2012/08/19/172401.htm.

Aldrig før er de røde sprites fotograferet i Danmark. Disse røde udladninger sker mellem 50 og 95 km oppe i atmosfæren. Jesper Grønne har venligst stillet sit foto til rådighed for UFO-Mail.
© Jesper Grønne


Røde sprites - kraftige lyn

De røde sprites er meget kraftige lynudladninger, der sker højt oppe i mesosfæren mellem 50 og 95 km over jordoverfladen og kun i forbindelse med kraftige tordenvejr. For at kunne observere de røde sprites er det nødvendigt at være nogle hundrede kilometer væk fra tordenvejret, så jordens krumning medfører, at man ser disse sprites fra siden - og ikke nedefra, hvor de formentlig vil være usynlige.

Onsdag aften den 15. august opstod et kraftigt tordenvejr over Nordsøen, og da Jesper Grønne er bosat i Silkeborg gav det den rigtige afstand. Samtidig var det klart vejr mellem fotografen og tordenvejret, så betingelserne var optimale.

Sådanne sprites varer kun ganske få milisekunder. Det er derfor nødvendigt at filme ud i mørket og så efterfølgende billede for billede se, om der skulle være fanget noget - og det var der. Faktisk havde to billeder af mange tusinde fanget de sjældent sete sprites, hvis fysik i øvrigt er meget dårligt forstået endnu.

Jesper Grønne fortæller om sin sensationelle optagelse:

„Efter flere års jagt på sprites fra min geografiske placering i Danmark skete det endelig i denne uge, jeg fik optagelser af de første røde sprites nogensinde fotograferet fra Danmark. Afstanden til tordenvejret over Nordsøen var 350 km. Højden ca. 50-90 km. Der var 2 lynglimt, der hver producerede 5-6 individuelle røde sprites.
Til optagelsen anvendte jeg et astro-modificeret Canon 5D II, 85mm f/1,2 objektiv i video-mode. Til at frembringe dette billede anvendte jeg 2 videoframes (sprites) og 1 still-foto (forgrund-baggrund).“

SpaceWeather's omtale af Jesper Grønnes optagelser:
http://www.spaceweather.com/archive.php?view=1&day=20&month=08&year=2012.
På adressen: http://eurosprite.blogspot.dk/ kan man studere andre eksempler på optagelser af sprites.

Fotografen Jesper Grønne med nogle af sine fotografier ved en international udstilling på KunstCentret Silkeborg Bad.
© Jesper Grønne

I det netop udsendte Nyhedsbrev fra DMI har Jesper Grønne selv mere detaljeret fortalt om sine optagelser: http://www.dmi.dk/dmi/foerste_danske_red_sprites_fanget_fra_silkeborg

Andre af Jesper Grønnes spændende fotografier kan ses på hans hjemmeside: http://fotojesper.dk/ samt aktuelt hos DMI på dette link: http://www.dmi.dk/dmi/sommerglimt_13-11

UFO-Mails læsere vil især kende Jesper Grønne for hans astronomiske fotos og hans optagelser af himlens lysfænomener.


Mød den danske ESA-astronaut!

Lørdag den 25. august 2012 kan du møde Danmarks første astronaut, Andreas Mogensen, der ved et arrangement i København kommer og beretter om sit arbejde i det europæiske astronautkorps, EAC, i Køln, hvor han arbejder til daglig.

Dansk Selskab for Rumfartsforskning har arrangeret dette spændende offentlig møde, hvor der efter foredraget vil være mulighed for at stille spørgsmål til Andreas Mogensen og Dansk Selskab for Rumfartsforsknings ekspertpanel. Så her er en mulighed for at få svar på en masse spørgsmål om rummet og rumfart!

Arrangementet starter kl. 14 og finder sted på adressen:

Kulturhuset, Indre By
Charlotte Ammundsens Plads 3
1359 København K

Andreas Mogensen blev udvalgt af den europæiske rumfartsorganisation, ESA, til at blive den første danske astronaut i maj 2009. Han færdiggjorde den indledende træning og blev medlem af det europæiske astronautkorps i november 2010.

Andreas Mogensen er civilingeniør fra Imperial College, London, med speciale i rumfart. Desuden har han en ph.d.-grad i rumfart fra University of Texas, Austin. De seneste år har han arbejdet ved Surrey Space Center i Storbritannien med præcisionsstyring af rumfartøjer, der kan lande på Månen eller Mars.

Der er gratis adgang for alle, og du kan læse mere om arrangementet på adressen: http://rumfart.dk/vis.asp?moedeid=279.

Tilmelding til Nyhedsbrev fra Dansk Selskab for Rumfartsforskning kan ske på adressen: http://rumfart.dk/vis.asp?id=1.

og selskabet kan endvidere findes på Facebook: http://www.facebook.com/rumfart.

Er man det mindste interesseret i facts på rumfarts-området, så er selskabets hjemmeside et must.


Om ufoer i Radio24syv

Den 10. august havde radioværten Ayse Dudu Tepe „Nattevagten“ på Radio24syv, hvor emnet på denne 3-timers vagt var blevet noget om ufoer.

Indslagene med bl.a. forfatteren Dan H. Andersen og UFO-Mails Ole Henningsen samt adskillige lyttersamtaler kan høres på adresserne:
http://arkiv.radio24syv.dk/video/6675047/nattevagten-10-08-2012-1
http://arkiv.radio24syv.dk/video/6675304/nattevagten-10-08-2012-2
http://arkiv.radio24syv.dk/video/6675489/nattevagten-10-08-2012-3


Facebook

Deltag i ufo-debatten på Facebook-gruppen Skandinavisk UFO Information - Debatforum



Efter afsløringen - hinsides al fornuft

Richard M. Dolan og Bryce Zabel gør det klart, at indholdet i deres bog A.D. After Disclosure - When the Government Finally Reveals the Truth About Alien Contact („Efter afsløringen - Når regeringen endelig afslører sandheden om kontakt med ikke-jordiske“) er teoretisk, men de hævder, at deres teorier er baseret på „en grundig forskning“. De hævder også følgende: „Det er meget let at forstå, hvorfor de store energiselskaber ønsker at hemmeligholde oplysninger om noget så vigtigt som ufoer.“

Forfatterne fremlægger igen og igen den samme påstand, som Stanton Friedman gennem årene også kraftigt har plæderet for: at der findes en verdensomspændende gruppe af meget magtfulde mennesker, der refereres til som „The Breakaway Group“, en gruppe, som kan holde beviserne på ufoerne eksistens hemmelig i al evighed. De gentager endda den gamle påstand, at udviklingen af atombomben (the Manhattan Project) med held blev holdt hemmelig i al den tid, det var nødvendigt, men her glemmer de selvfølgelig at fortælle, at de involverede i dette projekt havde fuld kontrol over sagerne, mens ufoer kan dukke op når som helst og hvor som helst.

Deres forskning ser i overvejende grad ud til kun at have omfattet læsning af nogle velkendte og medieomtalte ufo-rapporter, mens de fuldstændigt ignorerer data fra de forskere, som har fremlagt sandheden eller en mulig forklaring på de pågældende hændelser. For eksempel nævner de Phoenix-lysene fra 1997 og fortæller, at lysene „udfordrede den lette forklaring“. Enhver, som har gjort sig den ulejlighed at læse om denne sag, ved, at den første formation af lys blev identificeret som fly af amatørastronomen Mitch Stanley, der observerede dem gennem sit teleskop. En senere observation var flares kastet ned fra et fly. Men de „troende“ ignorerer selvfølgelig Mitch Stanleys forklaring. Dolan og Zabel mener endda, at Ed Walters og hans Gulf Breeze-nonsenshistorier [Walters fotograferede en hjemmelavet model. Se artiklen 38 billeder fortæller mere.../red.] er værd at omtale i bogen.

Forfatterne har interviewet Frankie Rowe, som fortalte dem en historie om et stykke metal fra den nedstyrtede Roswell -tallerken. Dette stykke metal kunne ikke „brændes, knækkes eller rives i stykker“. Interviewet fandt sted i 2010 og handlede om en påstået hændelse fra 1947. Forfatterne forsikrer imidlertid om, at Frankie er en kvinde „med stor troværdighed“. Som næsten alle Roswell-forskere lykkes det dem at forbigå det paradoks, at det fremmede fartøj af dette ubrydelige materiale kunne blive pulveriseret i tusindvis af stykker, da det styrtede ned.

Efter en snak frem og tilbage om, at vores formodede ikke-jordiske besøgende, her omtalt som „de andre“ kunne være tidsrejsende eller fra et parallelt univers, hælder forfatterne helt klart til rumrejsende fra andre solsystemer, idet de tydeligt foretrækker fysiske objekter på himlen fremfor små grå, der flyder gennem soveværelsesvægge.

 

Forfatterne fremhæver, at en afsløring er uundgåelig, selv om den kan blive stærkt forsinket. Spørgsmålet er, hvem der vil foretage afsløringen. Da det er en amerikansk bog, betragter forfatterne på vanlig vis hele verden som lig med Amerika og andre nationer mere eller mindre som en del af USA's baghave. Den kendsgerning, at andre nationer er ved at blive mere magtfulde, indrømmer man kun meget modstræbende i omtalen af den mulighed, at en anden af disse laverestående nationer kan foretage afsløringen. Kina er en åbenlys mulighed. En amerikaner på officiel handelsrejse i Kina spurgte imidlertid kinesiske embedsmænd, der var indblandet i ufo-forskning, om de ville offentliggøre deres opdagelser. De forsikrede ham tilsyneladende om det modsatte med ordene: „Vi venter på, at USA tager føringen.“ Så det er altså OK. Selv kineserne vil kaste sig næsegrus for Uncle Sam, når det kommer til spørgsmålet om afsløring af ufoerne eksistens.

Teorien om, at afsløring af ufoernes eksistens vil udløse panik og tumult, er ikke særligt overbevisende, især da så mange mennesker tilsyneladende allerede nu tror på fremmede fra rummet. Det er svært at se, hvordan andre skulle blive oprevet blot ved frigivelsen af tidligere klassificerede informationer. Hvis vi virkelig får besøg af ET, vil det være dem, der beslutter, om deres eksistens skal afsløres eller ej, ikke vores politikere og sikkerhedsorganisationer.

Denne bog er ret typisk og meget lig andre bøger om ufoer, især da den læner sig så meget op ad sager, som på tilfredsstillende måde allerede er forklaret, og ved forfatternes brug af utroværdige kilder. Hvis man er interesseret i den slags udgydelser og vil studere forfatternes teorier nærmere, får man ikke megen hjælp i indekset. Det ser nærmest ud til, at ord og fraser er samlet helt tilfældigt op og sorteret i alfabetisk orden.

Richard M. Dolan og Bryce Zabel: „A.D. After Disclosure: When the Government Finally Reveals the Truth About Alien Contact“, 320 sider, New Page Books 2012. På bogens hjemmeside er der videoklip med de to forfattere, artikler, anmeldelser etc.

 

Richard M. Dolan er også forfatter til de to titler UFOs and the National Security State og „UFOs and the National Security State. The Cover-Up Exposed 1973-1991“. Bryce Zabel er manden bag fem tv-serier, heriblandt „Dark Skies“.

Kilde: http://pelicanist.blogspot.dk/2012/06/disclosure.html
Oversættelse: -for/kmh



Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.



 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog D



UFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2012. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted