logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2023 > UFO-Mail nr. 376

UFO-Mail nr. 380
17. februar 2023


Det Hvide Hus:
Ingen tegn på rumvæsner

„Der er ikke tegn på, at rumvæsner har været involveret i de mystiske objekter i luften“, fastslog Karine Jean-Pierre, pressesekretær i Det Hvide Hus, på et pressemøde mandag den 13. februar 2023.

Søfolk tilknyttet Eksplosive Ordnance Disposal Group 2 bjærgede den 5. februar 2023 ud for kysten af ??Myrtle Beach, South Carolina, den kinesiske spionballon, som et amerikansk kampfly skød ned med et missil den 4. februar. Blandt vragdelene er fundet sensorer, som kan være brugt til overvågning.
(Foto: Navy Petty Officer 1st Class Tyler Thompson/U.S. Department of Defense)


Clickbait-overskrifter med flittig brug af UFO

Det kan lyde opsigtsvækkende, at en pressesekretær skal forsikre medierne og dermed offentligheden om, at den seneste tids observationer af, hvad der helt tydeligt beskrives som balloner, intet har med rumvæsner at gøre. Det blev dog også sagt med et smil på læben. Men det er et faktum, at medierne verden over flittigt har brugt ordet ufo ifm. ballonhistorierne - ikke mindst i overskrifter - og ordet er, siden ufomediehysteriet kickstartede i december 2017, flittigt blevet associeret med besøg udefra.

Talspersoner i Det Hvide Hus havde på pressemødet travlt med at forsikre om, at der var styr på den aktuelle situation og USA's sikkerhed generelt. Noget som en række prominente politikere de seneste fem år ellers har tvivlet på, når veluddannede jagerpiloter og søfolk med højteknologisk udstyr ifølge Pentagons egne rapporter hundredvis af gange har oplevet himmelfænomener, som de ikke kunne genkende, og som potentielt kunne true amerikansk territorium.


Biden-administrationen er handlekraftig

På pressemødet sagde John Kirby, talsmand for det nationale sikkerhedsråd i USA, at Det Hvide Hus sætter eksperter til at undersøge, hvad det foregår i luftrummet:

„Præsidenten har via sin sikkerhedsrådgiver i dag nedsat et hold af eksperter til at studere de bredere politiske konsekvenser i forbindelse med at undersøge, analysere og bortskaffe uidentificerede luftobjekter, der udgør en sikkerhedsrisiko.“

John Kirby tilføjede på pressemødet, at amerikanske myndigheder har fundet ud af, at Kina systematisk arbejder med balloner, der kan spionere, og at der også blev udsendt kinesiske spionballoner i USA under den tidligere amerikanske regering.

„Men de opdagede det ikke. De undersøgte ikke lignende uidentificerede fænomener tilstrækkeligt. Det har præsident Biden ændret på. Nu forsøger vi endelig at forstå det bedre ... Nu har vi opdaget det. Vi sporede det, og vi har omhyggeligt studeret det for at lære så meget, som vi kan“, sagde John Kirby.

„Vi ved, at kinesiske overvågningsballoner har krydset dusinvis af lande på flere kontinenter rundt om i verden, inklusive nogle af vores nærmeste allierede og partnere“.

Foruden Canada og USA har Japan, Taiwan, en række latinamerikanske samt mellemøstlige lande haft besøg af ballonerne. Dansk luftovervågning opfanger af og til vejrballoner over Danmark. Forsvaret har dog ifølge Forsvarskommandoen ikke identificeret kinesiske balloner.

Talspersonerne gav på pressemødet den 13. februar 2023 et billede af en Biden-administration, der udviser både handlekraft og styrke - noget som præsidenten har behov for, hvis han vil stille op til det kommende præsidentvalg.


Balloner skaber ufooplevelser

Under alle omstændigheder er der både i Det Hvide Hus, hos Pentagon og hos NORAD (North American Aerospace Defense Command) fokus på luftrummet over Nordamerika - med en fintunet overvågning, må vi forstå. Når det amerikanske forsvar finkæmmer himmelrummet over USA, vil det uvægerligt føre til flere ufooplevelser og formentlig også flere nedskydninger. Alt på himlen vil blive tolket og måske misfortolket - både af forsvaret og af civile, der vender blikket opad.

Vi kan sikkert også forvente, at der verden over vil komme et boom i ufooplevelser. I Kina har medierne allerede bragt omtale af ufooplevelser. Umiddelbart ligner de offentliggjorde videooptagelser dog en kæde af Starlink-satellitter.


I ly af mørket...

Ikke overraskende mener kineserne, at USA også bedriver spionage via balloner. Wang Wenbin, talsmand for Kinas udenrigsministerium, udtalte den 13. februar 2023:

„Amerikanske balloner har ofte krænket andre landes luftrum. Siden sidste år har højtflyvende amerikanske balloner fløjet ind over kinesisk luftrum over 10 gange uden tilladelse fra Kina“.

Mon ikke Putin og strategerne i Moska i øjeblikket morer sig over amerikanernes og kinesernes ufo-ballon-jagt og mundhuggeri om spionage. Nogle spekulerer over, hvorvidt russerne skulle spille en aktiv rolle i sagen. I ly af mediernes fokus på ballon-sagen kan Putin måske slippe af sted med troppeaktiviteter, som han gerne vil holde hemmelige så længe som muligt - inden den store offensiv, som ifølge mange eksperter kommer på årsdagen for Ruslands invasion af Ukraine.


USA handler irrationelt

Berlingskes Asienkorrespondent, Alexander Sjöberg, følger ballonsagen tæt og har bl.a. skrevet den fremragende artikel „Den kolde krig er flyttet til himmels. Ballondramaet afslører en ubekvem sandhed om USA“. I artiklen kommer Alexander Sjöberg ind på, at Den Kolde Krig skabte en frygt, der førte til, at Reaganregeringen i 1983 påbegyndte planlægningen af SDI, Strategic Defense Initiative, et amerikansk rumbaseret missilforsvarssystem der bl.a. skulle anvende laserteknologi, røntgenstråler og satellitter til nedskydning af fjendtlige (dvs. sovjetiske) missiler. Det blev populært kaldt for stjernekrigs-projektet, men blev aldrig til virkelighed og i 1993 afløst af det langt billigere program Ballistic Missile Defense Organization.

Alexander Sjöberg skriver: „ ... Nu er det USA, der skal passe på, at de ikke lader Kinas balloner piske en stemning op ... Det er, som om USA ikke helt ved, hvilket ben de skal stå på, og det udnytter Kina til fulde ... Kinas regering gør i disse dage et forsøg på at vise, hvordan ballonkrisen er et tegn på, at USA er svag og en supermagt i forfald ... Kina gør grin med USA, nu skal hele verden se, at USA bliver forskrækkede alene på grund af nogle balloner, lyder den kinesiske logik ...“ .

I Kinas sociale medier gøres der nar af USA, og den nu nedskudte ballon sammenlignes med en dampet risbolle.

„ ... Kinas præsident, Xi Jinping, har hele tiden været interesseret i at mødes med USA, og formår Kina at få det til at se ud, som om USA ikke ved, hvor de skal stå, er det en sejr. Det sker samtidig med, at Kina-topdiplomaten Wang Yi skal besøge Moskva, og det udstiller med al tydelighed amerikanernes andet problem: diplomatiet.

Vil de fortsat være verdens nummer et og det globale førstevalg, når lande skal vælge partner, skal de være tiltrækkende. Det er de ikke, når de [USA] handler irrationelt ... “


Spionballon-sagen - en tidslinje 2023
 • 28. januar: Den kinesiske spionballon, som senere blev skudt ned den 5. februar, bliver første gang observeret over Alaska.
 • 2. februar: Pentagon oplyser, at man har sporet en formodet kinesisk ballon. Den er ca. 200 fod høj og har en stor nyttelast. De amerikanske myndigheder siger endvidere, at en anden kinesisk luftballon svæver over Sydamerika. Senere erkender kineserne, at denne ballon er deres.
 • 4. februar: USA sender et F-22-kampfly i luften. Det skyder en kinesisk ballon ned ud for South Carolinas kyst. Ballonen er inden da fløjet mange tusinde kilometer, bl.a. over følsomme militære installationer. Kineserne siger, at ballonen har meteorologiske og private formål. Amerikanerne siger, at det er en spionballon. Kina erkender dog, at ballonen er deres.
 • 5. februar: Søfolk bjærger ud for kysten af Myrtle Beach, South Carolina, den nedskudte kinesiske spionballon. Blandt vragdelene er fundet sensorer, som formodentlig er blevet brugt til overvågning.
 • 10. februar: Et objekt „højt på himlen“ bliver skudt ned af amerikanske jagerfly over Alaska. Her udgjorde det en fare for flysikkerheden. Det lader ikke til, at objektet har haft overvågningsudstyr ombord, siger de amerikanske myndigheder.
 • 11. februar: Et amerikansk kampfly skyder et cylinderformet objekt ned over Canada. Et andet objekt bliver måske identificeret over Montana, hvortil amerikanerne sender kampfly. De finder tilsyneladende ikke noget.
 • 12. februar: Amerikanske jagerfly skyder et objekt ned over Lake Huron. Det er det fjerde objekt, der er blevet skudt ned. Samtidig giver kinesiske myndigheder fiskerbåde ordre på at flytte sig fra et område omkring Rizhao, hvor de siger, at de vil skyde et uidentificeret objekt ned.
 • 13. februar: Kina påstår, at et uidentificeret flyvende objekt er blevet spottet ud for provinsen Shandongs kyst. Senere siger Kina udenrigsministerium, at USA har sendt 10 balloner ind over landet i 2022. Det afviser amerikanerne. Samme dag afholder Det Hvide Hus en pressekonference, hvor det slås fast, at de nedskudte objekter ikke er af ikke-jordisk herkomst. Præsidenten nedsætter via sin sikkerhedsrådgiver et hold af eksperter til at studere de bredere politiske konsekvenser i forbindelse med at undersøge, analysere og bortskaffe uidentificerede luftobjekter, der udgør en sikkerhedsrisiko.
 • 14. februar: Der er ingen indikation eller noget konkret, der peger på, at de tre seneste objekter er kinesiske spionballoner, siger John Kirby, talsmand for USA's nationale sikkerhedsråd. „Den bedste forklaring“ er, at objekterne blev opereret af private aktører med kommercielle eller forskningsmæssige formål.


Læs mere


Pentagon er sikker på, at den første nedskudte ballon - som man ser resterne af på dette foto - var en kinesisk spionballon. Den blev skudt ned den 4. februar og bjærget i Atlanterhavet dagen efter. Intet peger i øjeblikket på, at de tre øvrige objekter er kinesiske spionballoner. De var alle betydeligt mindre end den første ballon.
(Foto: Navy Petty Officer 1st Class Ryan Seelbach/U.S. Department of Defense)Tilbud på bøger

Køb to af SUFOI's mest populære bøger og spar penge.


Danske X-filer - Forhistorien og UFO'er - Myter og viden er SUFOI's to seneste bogudgivelser. Begge bøger er i A4-format, indbundne og med mange farveillustrationer. Køb bøgerne og forkæl dig selv med mange timers god læsning:

 • Om Danske X-filer - Forhistorien skriver UFO-Sverige: „... Målet har været at forsøge at få et så fuldstændigt billede af det danske forsvars arbejde med ufo-spørgsmålet, herunder hvordan det blev håndteret over for offentligheden, og hvilke undersøgelser man gjorde af selve fænomenet ... Ole Henningsen er den helt rigtige til at tage sådan en udfordring op. Med mange års erfaring er han en grundig og vidende efterforsker uden forudfattede meninger om det materiale, han beskæftiger sig med. Samtidig har han en kritisk, undersøgende pen, som hjælper læseren med at sætte tingene i deres rette sammenhæng ... indholdet er førsteklasses, og giver et godt billede af, hvordan det danske forsvar og de tidlige danske ufo-grupper forholdt sig til fænomenet ...“
 • UFO'er - Myter og viden anbefales af Dansk BiblioteksCenter: „... Spændende og flot bog ... Bogen udstråler, at forfatterne har stort engagement og passion for mange af de myter og historier som omgiver UFO'er, og den virker samtidig både saglig og velresearchet. Bogen er velskrevet og layoutet er lækkert udført. De mange flotte fotografier og illustrationer fuldender værket ...“


Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2023. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted