logo
Danmarks UFO Forening 
 

FAQ

De mest almindelige spørgsmål om ufoer

SUFOI modtager hvert år mange spørgsmål om ufoer. De fleste finder man svar på nedenfor. Hvis du ikke finder et svar, kan du søge her på ufo.dk ved at skrive i søgefeltet på forsiden. Du kan også anvende vores kontaktformular i menuen „Kontakt“, så vil vi hurtigst muligt give dig et svar.

Spørgsmål
Svar
 1. Hvad betyder „UFO“?
UFO en forkortelse for „uidentificeret flyvende objekt“. Ordet UFO fortæller blot, at man endnu ikke ved, hvad der er set.
 2. Hvordan ser en ufo ud?
De fleste observationer handler om et lys på en mørk nattehimmel. Men der er rapporteret om ufofænomener med alle mulige former og farver.
 3. Hvem ser ufoer?
Det er ikke en bestemt type mennesker, som har ufooplevelser, men derimod mennesker i alle aldersklasser, socialklasser osv. Langt de fleste, som har en ufooplevelse, er ganske almindelige og fornuftige mennesker. De har bare set noget usædvanligt, som de ikke umiddelbart kan finde en forklaring på. Mange tror, at politibetjente, astronomer, piloter og militærfolk er bedre eller mere troværdige ufovidner, men det er en misforståelse. Der findes talrige eksempler på, at disse grupper lige så ofte tager fejl og misforstår himmelfænomener som alle andre mennesker.
 4. Hvad er ufoer?
Foreningen Skandinavisk UFO Information (SUFOI) blev dannet i 1957. Siden da har foreningen indsamlet og undersøgt omkring 15.000 beretninger om usædvanlige himmelfænomener. I 2007 gjorde foreningen status over 50 års arbejde, dvs. vi ville finde ud af, hvad man havde lært af at undersøge de mange beretninger om ufoer. Resultatet blev bogen 50 år med ufoer.

Som udgangspunkt tager vi alle henvendelser om ufo-oplevelser alvorligt. Men en af de vigtigste erfaringer fra de mange års arbejde med rapporterne er, at observatørers beretninger ikke udgør „objektive vidnesbyrd“ om det observerede fænomen. Beretningerne er derimod gengivelser af personlige oplevelser og derfor altid en fortolkning af det fænomen og de ydre stimuli, som foranledigede observatørens oplevelse. Der er således tale om en fortolkning, som i nogle sager ligger tæt på det observeredes faktiske udseende - i andre langt derfra.

50 år med ufoer konkluderer bl.a., at der ikke ser ud til at gemme sig fremmede rumskibe i de 15.000 beretninger i Danmark. Intet tyder på, at det er rumskibe og aliens, som folk har oplevet. Derimod kan det være alt muligt andet. Alle undersøgelser viser nemlig, at der i vores omgivelser findes mange naturlige fænomener (fx meteorer, planeter, stjerner, nordlys, Månen, skyer, lyn og fugle) og menneskeskabte fænomener (fx fly, helikoptere, satellitter, raketter, fyrværkeri, laserlys, balloner og drager), som kan skabe oplevelser, der virker meget mystiske.

I de seneste mange år har næsten hver tredje ufo-observation i virkeligheden handlet om varmluftballoner. På en mørk aftenhimmel bliver ballonerne til orange lys, der kan se mystiske ud pga. deres bevægelser og blinken.

Der findes ingen beviser på, at Jorden får besøg fra rummet. Nogle mennesker siger, at ufoer er rumskibe udefra. De har måske et behov for denne tro, da den åbenbart giver dem et håb om, at mennesket ikke er alene i universet.

 5. Er der liv i rummet?
Det spørgsmål skal man egentlig stille astronomerne, der hvert år finder nye planeter omkring stjerner langt borte, såkaldte exoplaneter. Men videnskaben søger altså stadig på forskellig vis efter liv uden for Jorden.
 6. Hvad skal man gøre, hvis man ser en ufo?
Det er vigtigt, at du følger fænomenet fra start til slut (tidspunkter og verdenshjørner er vigtige) og bemærker dig fænomenets bevægelsesmønster, farver, form, lyde - og tag endelig billeder i god kvalitet eller videoklip, hvis du har et kamera eller mobilen på dig. Kald også på andre, så I er flere vidner. Kontakt derefter SUFOI via ufo.dk og udfyld vores Observationsskema.
 7. Hvor mange ufoer bliver der set i Danmark?
I gennemsnit modtager SUFOI en indberetning pr. dag. Mange indberetninger kan hurtigt forklares alene ud fra beskrivelserne. Nogle undersøges nærmere, fx hvis der er taget et foto eller en videofilm. Enkelte forbliver uopklarede. Der vil altid være oplevelser og ske begivenheder, som man ikke kan forklare her og nu. Men det behøver der ikke at være noget overnaturligt ved - og det har heller ikke nødvendigvis noget at gøre med besøg fra rummet. Måske dukker der engang nye oplysninger op, som giver os en naturlig forklaring. De oplevelser, som ser mystiske ud i dag, kan måske forklares i morgen og give os ny viden om os selv og verden omkring os.

Du kan følge med i, hvad der indberettes hver måned, ved at klikke ind på Observationer.

 8. Hvordan bliver man ufolog?
Mange mennesker verden over bruger en stor del af deres fritid på ufomyten ved at skrive om emnet og/eller indsamle og analysere beretninger om ufoer. Sådanne mennesker, der har ufoer som hobby, kaldes for ufologer. Det er en hjemmelavet betegnelse og ikke en videnskabelig uddannelse. Nogle ufologer har en akademisk baggrund, som de drager nytte af i deres hobby, men de fleste ufologer har en ikke-akademisk uddannelse. Mange ufologer interesserer sig også for astronomi, rumfart, flyvning, psykologi, science fiction, overnaturlige fænomener eller lign.

Ufologi er således heller ikke en akademisk disciplin, men repræsenterer i højere grad summen af mange forskellige ufologers holdninger, synspunkter, erfaringer og tro vedr. emnet.

 9. Har videnskaben undersøgt ufoer?
Mange dygtige og akademisk uddannede folk - heriblandt astronomer, astrofysikere, biologer, dataloger, psykologer, psykiatere, sociologer, kultursociologer, folkemindeforskere, antropologer og religionshistorikere - har beskæftiget sig seriøst med ufo-emnet. Ingen har konkluderet og bevist, at ufoer er besøg fra rummet. I bogen Projekt UFO - tro, løgne og kold krig inddrages flere af disse forskeres resultater.
10. USA har frigivet en række militære rapporter om ufoer. Hvad er der kommet ud af det?
I perioden 1947-1969 indsamlede og analyserede det amerikanske flyvevåben 12.618 rapporter om ufo-oplevelser. 701 af beretningerne blev kategoriseret som uidentificerede, uopklarede eller ukendte. Da Project Blue Book lukkede, blev alt arkivmateriale fløjet til Alabama og placeret i flyvevåbnets historiske arkiv på Maxwell Air Force Base. I dag kan alle gennemlæse rapporterne på nettet. Project Blue Book lukkede og slukkede i 1969 med udgivelsen af den såkaldte Condon-rapport, som er en bog på 965 sider med titlen »Scientific Study of Unidentified Flying Objects«.

Project Blue Book konkluderede:

  • „Ingen ufo, som er blevet indrapporteret til, undersøgt og vurderet af flyvevåbnet har nogen sinde udgjort den mindste fare for vores nationale sikkerhed.
  • Der er ikke fremkommet det mindste bevis – sendt til eller indsamlet af flyvevåbnet – for, at observationer kategoriseret som ’uidentificerede’ repræsenterer en teknologisk udvikling eller bygger på principper, som overgår vore dages videnskabelige formåen.
  • Der er findes ingen beviser for, at observationer kategoriseret som ‚uidentificerede’ er ikke-jordiske fartøjer.“

I Danmark har SUFOI siden 1957 indsamlet og analyseret ca. 15.000 rapporter om ufo-oplevelser. Konklusionen er, at der er mange naturlige og jordnære forklaringer på folks ufo-oplevelser, og at rapportmaterialet på ingen måde sandsynliggør, at Jorden får besøg udefra. Faktisk må man sige, at alt muligt andet end lige fremmede rumskibe ser ud til at udløse ufo-oplevelser! Studiet af ufo-oplevelser fortæller mere om menneskets sanser, tro og forestillinger end om rummet og aliens..

11. Hvor kan jeg læse mere om ufoer
Hvis du går i folkeskolen, kan du få god begynderviden i bogen Besøg fra rummet. Bogen kan lånes på biblioteket eller købes i SUFOI's Butik.

Er du voksen, anbefaler vi bogen 50 år med ufoer og Projekt UFO - tro, løgne og kold krig. Ønsker du hurtigt at få et overblik over de seneste 50 års erfaringer med ufoarbejdet, kan vi anbefale UFO-Nyt, nr. 4/2007.

Du kan holde dig løbende orienteret om ufo-emnet ved at tegne abonnement på vores gratis nyhedsbrev UFO-Mail.

Endelig kan vi anbefale dig at bruge disse links.

12. Hvor får jeg mere at vide om, hvad der findes på himlen?
Du kan bl.a. læse mere under Himlens fænomener.
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted